lørdag 18. august 2018

Merkelig planter

Du å mange merkelige planter det er der ute, når man titter seg om.
Her om dagen, fant jeg en Venusfluefanger. Dionaea Muscipula.... Med husfluer i huset har jeg nå fått meg en som gjerne spiser slike.. Men er får den altså servert fluene..
I dag fikk jeg høre av en som har jobbet i blomsterbutikk, at jeg skal visst ikke overfore med fluer.. En stor saftig husflue, rekker visst i uka. Så får jeg bare håpe at fluene holder seg til tidsskjema.
Denne planten skal overhode ikke ha blomsternæring. Det dør den også av. Og vann?...
Holdes fuktig med vannes fra undersiden og ikke ovenifra. Altså på skålen.
Den er både skremmende og vakker.




En annen fant jeg i dag.. En skikkelig snylteplante fra Java, New Guinea og sør øst på Australia.
Hjortebregne.. Hjortehornbregne eller Platycerium Bifurcatum... Søker man på det latinske navnet, så kommer det opp video om hvordan man kan feste dem på veggen.. For de liker visst å vokse høyt oppå trærne, i naturlig tilstand. Og planter i potter vil helst ut av potta. Men altså ikke i ny potte, men opp på veggen.. Hos meg har jeg lagt den skrått i en trebolle.. Etterhvert skal den altså dekke rot område med spesielle dekkblader.
Det er alltid best å finne det latinske navnet å google dette. For det finnes veldig mye mer å lære på engelske sider.
Det man altså ikke skal gjøre med denne er å vaske bladene. For de skal se støvete ut.. ser det mest på bildet med blits. De vil også tørke ut mellom vanningene.. men elsker også en dusj med sprutflaske...

Skal bli spennende å se hvordan den fester seg i bollen.. Kanskje skal jeg klare å binde den opp på veggen til og med.. Virkelig morsom figur dette her. Satte en liten potte med grønnrenner i på baksiden.. tror ikke den ligger å vokse i samme torv og tørke ut som Hjortehornsbregna...


torsdag 2. august 2018

Bromelia love

Bromelia Gitterblad/Vriesea.

Bromelia Guzmania

Vann skal alltid stå i bladene.
Her er et par representanter fra Ananas familien.. Ja, ananas som vi spiser, er altså en Bromelia.

Disse plantene bruker altså hovedsaklig bladene til å drikke vann, og ikke røttene. Så her må det holdes vann i mellom bladene. Den ene Bromelia Gusmania.. den rosa, kommer i mange sterke farger. Jeg likte denne milde som skilte seg ut.
Gitterblad/Vriesia og Gusmanian fikk seg en skikkelig dusj i går, og nå har visst gitteret åpnet seg. Nå kommer det visst blomster mellom de brunrøde bladene. Men det ser ut som den nøt turen inn i dusj kabinettet. De er skogplanter i tropiske strøk, hvor noen vokser i jorden mens andre nesten ikke har røtter. Flere dyr både krabber og frosker er avhengig av disse og deres "vanntanker" som de samler mellom sine blader. Og de gir tilbake nitrogen og næring i form av sin avføring.

Her finner man både Epifytter som lever i andre planter, uten å stjele deres vann og kraft, og Litofytter som klamrer seg fast i fjell sprekker, uten å ha noe jord.
De aller fleste kommer fra Amerikas fastland og tropiske områder. Kun en har man funnet i Afrika. Og du finner dem fra toppen og helt ned i den mørke jungelen. Noen vokser også i ørkenen.

Nå blomstrer Bromelia bare en gang, men den varer veldig lenge i forhold til de fleste andre blomster. Når da blomstene som kommer fram mellom toppblader slipper, så står allikevel de fargede bladene igjen, ennå lenger. Når de til slutt gir seg, så vokser det ut nye "barn" og disse må også få vann i sine blader. Når "moderplanten" gir seg helt, så deler man opp disse barna i nye potter. Uten spesielt mye næring eller vanning i selve jorden.

Solsikker

Dette var den første som kom med flere.  Her har du den mørke skjønnheten.  Toppen langt der oppe kommer blomsten. Men blomsten på min ...